Universitat i Recerca

Manuel Cruz: “Han retallat les seves pròpies retallades”

  • Actualitzat:
  • Creat:

El diputat del PSC i portaveu socialista d'Educació considera "escandalós" que els Pressupostos en aquesta matèria només augmentin un 1,7%

Manuel Cruz
Manuel Cruz

“Han retallat les seves pròpies retallades, i a això li diuen pressupost a l'alça”, ha retret avui el diputat del PSC i portaveu socialista d'Educació, Manuel Cruz, al ministre Íñigo Méndez de Vigo, durant el debat en el Ple del Congrés dels Pressupostos del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports. “De debò creuen que aquest el millor marc per a un pacte educatiu, en el qual tots els compareixents en la Subcomissió reclamen majors recursos per al nostre sistema?”, ha qüestionat. El PP i Cs han impedit que no s'aprovés ni una de eles esmenes socialistes en aquesta matèria.

El diputat ha assenyalat que l'actitud de PP i Cs en la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat “ens fan dubtar de la sinceritat de la gestualitat reformista que exhibeix govern”. Per a Cruz, és “escandalós” que, davant un escenari econòmic de creixement aproximat del 2,8% del PIB els pressupostos del Ministeri d'Educació creixin solament un 1,7%. Però a més –ha afegit- “han enviat a Brussel·les un retoc a la baixa al Programa d'Estabilitat, en el qual han reduït la previsió d'inversió fins al 3,67% en 2020”

Manuel Cruz ha reafirmat que els socialistes “estem rotundament a favor de la qualitat en el sistema educatiu, entenent que la qualitat suposa un equilibri entre excel·lència i equitat, en el qual tots dos elements resulten irrenunciables. Excel·lència sense equitat és elitisme i a això últim nosaltres sempre ens anem a oposar”.

Ha explicat que les esmenes del Grup Socialista perseguien “introduir elements d'equitat en el sistema de diverses formes, amb diferents tipus de beques (per a ensenyament obligatori, menjadors i llibres de text), i amb programes que afavoreixin la igualtat d'oportunitats (com el de reforç de primària, el de necessitats especials, o el de prevenció de l'abandó escolar). Concedim especial importància a la dotació per a educació compensatòria, i també proposem millorar el primer cicle d'educació infantil i primària, així com recuperar la formació del professorat gairebé desapareguda amb el govern del PP”. A més, hi ha esmenes “per millorar la FP, amb un pla nacional i un altre d'impuls a FP II, així com plans específics d'innovació i llengües estrangeres”

Pel que fa a Universitats, les esmenes socialistes pretenien “rescatar partides que el PP va fer desaparèixer quan va arribar al poder”. També pretenen “recuperar el nivell de despesa pública en beques de l'any 2011, i molt especialment el dret a la beca com a dret subjectiu, eliminant la competitivitat entre estudiants i la incerteza respecte a la quantia del que van a cobrar”.

D'altra banda, es buscava “fomentar l'excel·lència i la vocació internacional de les nostres universitats, així com mantenir un serveis bàsic com la UNED, a més de corregir algun dels errors que vostès han comès en matèria de personal amb els professors titulars, amb els catedràtics i amb els Ramón y Cajal”

 

Paraules clau: