Universitat i Recerca

Junts pel Sí i Ciutadans diuen NO a l'esmena socialista que proposa la rebaixa del 30% de les taxes

  • Actualitzat:
  • Creat:

Ciutadans està contribuint a perpetuar la política d’increment de preus, endegada pel Govern de CiU

La setmana passada, el Ple del Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Pressupostos de la Generalitat per al 2017. Ja en el seu tràmit en comissió es va posar en evidència la feblesa del Govern de Puigdemont en aprovar-se més d’un miler d’esmenes de l’oposició, 800 del Grup Parlamentari Socialista amb què preteníem donar resposta a l’emergència social que afecta a milers de catalans i catalanes i marcar una estratègia econòmica basada en el coneixement.

Tanmateix, 380 de les esmenes del Grup Parlamentari Socialista que van aprovar-se en comissió van ser rebutjades en el Ple amb els vots del grup de Junts Pel Sí i la complicitat del grup de Ciutadans, que va posicionar-se al costat del Govern català per tombar esmenes en favor de la igualtat d'oportunitats i de la justícia social.

D’entre aquestes esmenes rebutjades destaca la que fa referència a la reducció d’un 30% de les taxes i els preus de les matrícules universitàries: “El Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per l’any 2017, reduirà, per al curs 2017-2018, un 30% les taxes i preus universitaris aplicats per la Generalitat des de l’any 2011, i compensarà a les universitats públiques aquesta reducció amb un augment de la transferència pública".

En un context com l’actual, amb un sistema universitari català amb les taxes més cares d’Europa i alhora amb una de les polítiques de beques més febles de l’Europa avançada, Ciutadans està contribuint a perpetuar la política d’increment de preus, endegada pel Govern de CiU, que trenca la igualtat d’oportunitats en l’accés a les universitats públiques catalanes i incrementa les desigualtats entre estudiants. En aquest sentit, haurien d'explicar quin pacte han subscrit amb el Govern català i quina és la contrapartida per donar suport a la continuïtat d'una política tan injusta socialment, contrària a un model de creixement econòmic basat en el coneixement i que continuarà provocant un dany irreparable en el capital humà i en la qualitat educativa i investigadora del nostre país.

És davant d’aquesta greu situació que el Grup Parlamentari Socialista va aprovar una esmena transaccional, treballada conjuntament amb tots els grups, per modificar el Decret de preus que caldrà aprovar en els propers mesos, per reduir un 30% el preu dels trams més baixos que reben bonificacions a les taxes de matrícula (tram 1 i 2), incorporar bonificacions per renda en els màsters i compensar les universitats per tal que la reducció d’ingressos per matrícula no suposi una pèrdua de finançament. No és el que nosaltres defensem, pensem que és clarament insuficient, però suposa un petit avenç cap al nostre objectiu de recuperar a Catalunya un model universitari públic de qualitat i accessible, un model d’excel·lència reconeguda arreu.